Kullancscsípés tünetei, kullancscsípés kezelése, kullancs kiszedése

Kullancscsípés tünetei, kullancscsípés kezelése, kullancs kiszedése
TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Diéta, Fogyás – Diéta, fogyókúra, fogyás, testépítés,betegségek, tünetek, betegségek tünetei, gyógymódok, fogyás testépítés

Kullancscsipes, kullancs eltavolitasa

Kullancscsipes, kullancs eltavolitasa

Kullancscsípés bárhol érhet minket, de elsősorban a tölgyerdők, a bozótosok és az árnyékos helyek kedveltek a kullancsok számára. A kullancsok fűről, gazról és bokrokról is (maximum 1,5 m magasságban) ráakaszkodhatnak az ember bőrére.  A kullancscsípés előtt a kullancs  érzésteleníti a bőr, így észre sem vesszük a betolakodót. Ezért fontos, ha “kullancsos” helyen járunk minden este meg kell nézzük,vagy nézetnünk magunkat. Főleg a hajlatainkat (hónalj, combhajlat stb.) gyermekeknél pedig még a fül környéki hajas fejbőrt is tüzetesen át kell vizsgálni.

Mit tehetünk kullancscsípés esetén?

Ha felfedeztünk egy, vagy több kullancsot, minél hamarabb távolítsuk el bőrünkből, de nem mindegy hogy hogyan.

 A kullancs eltávolítása

Nem kell pánikba esni és azonnal orvoshoz szaladgálni. Az a fontos, hogy minél hamarabb szabaduljunk meg a kullancstól. Ezért lehetőleg még csípés napján magunk segítsünk a bajunkon. Ilyenkor viszonylag még könnyű a kullancsot kiszedni!

A kullancs eltávolítására ne használjuk azokat a régebben ajánlott módszereket, amelyek a kullancs légzését akadályozzák!

Nem célszerű olajat, vietnami kenőcsöt, alkoholt vagy bármilyen más anyagot a kullancsra csepegtetni, mert az oxigénhiánnyal küzdő kullancsból még több vírus juthat az ember vérkeringésébe. Nem szabad a kullancs potrohát semmivel sem bekenni, sőt megfogni sem, megnyomni, mert lehet, hogy ekkor “köpi” a kórokozót szervezetünkbe!

Legjobb, ha kullancskiszedő-csipesszel közvetlenül a bőrfelszínen fogva kivesszük, de ha ez nem áll rendelkezésre meg lehet próbálni hosszabb körmű hüvelyk és középső ujjal. A kullancsot lehetőleg egészen elöl, közel a fejéhez kell megfogni.

 

A lenti videó a kullancs helyes eltávolítását mutatja be:

Egyes vélemények szerint csavaró mozdulattal kell kihúzni, mások szerint kerüljük a csavaró mozdulatokat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy pár órán belül kapott kullancs körömmel, csavaró mozdulat nélkül enyhe húzással többnyire kijön fej beszakadás nélkül.

Mi történik, ha a kullancs feje beszakad?

Az nem baj, ha bennszakad a kullancs feje, az nem okoz különösebb problémát.

Kullancs eltavolitasa csipesszel

Kullancs eltávolítása csipesszel

A kullancs fej beszakadása egy hiedelem forrása. A fej kitinpáncélból van, és ha mégis bennszakad, néhány nap múlva kilökődik magától mint az apró szálka. A kullancs szívó-ormányán elhanyagolható fertőzőanyag van. Ha pár napon belül mégsem lökődik ki, el kell távolítani, mert gyulladást okozhat (viszont fertőzést már nem terjeszt). Ezután jódos oldattal (Betadine) kenjük be a kullancs helyét.

Általában 7-10 nap alatt eltűnik a kis vörös csomó nyomtalanul.

Veszélyesebb viszont a potroh felszakadása. Ilyenkor szinte biztos, hogy a seben keresztül a fertőzött kullancs béltartalma bekerül a szervezetünkbe.

 

Mik a kullancs fertőzés jelei?

A kullancs fertőzésnek kb. 20-30 %-ban semmi tünet nincs, – csak később jelennek meg,  az ízületi, idegi vagy szívtünetek!

Fertőzést jelezhet, ha a kullancscsípés helye körül néhány héten belül kör alakú halvány pír jelentkezik, amely gyakran nem igazán feltűnő, nem viszket és nem fáj. Ez a bőrtünet csak a fertőzöttek kb. 2/3-ában jelenik meg.

Tanácsos minden hasonló esetben orvoshoz fordulni. Korai stádiumban a fertőzés jól gyógyítható, gyógyszeres kezeléssel.

Mik a kullancs fertőzés esélyei?

A fertőzött kullancsokból a kórokozó emberre való átvitelének valószínűsége annál kisebb, minél hamarabb eltávolítjuk a kullancsot (Az agyvelőgyulladás szempontjából 4-6 óra, a Lyme-betegség szempontjából 24 óra számít biztonságos időnek).

A kullancsot azonnal pusztítsuk el!

Két körmünk között összenyomhatjuk.

Fontos:

A kullancs tetemet emésztőcsatornába vagy tűzbe dobjuk és mossunk kezet!

Nem szabad tűvel, hegyes vagy lapos végű csipesszel operálni. De a legrosszabb, ha a kullancs kiálló potrohát benyálazva vagy bezsírozva spirálisan tekergetni kezdjük. A megrémült állat egyfelől igyekszik még beljebb ásni magát, másrészt a potroh ingerlése fokozottabb öklendezésre készteti. Szinte pumpáljuk magunkba a fertőzött béltartalmat.

Kullancscsípés utáni teendők

Mindenekelőtt fertőtlenítsük a kullancscsípés helyét (jód, alkohol, kölni). Jegyezzük fel a kullancscsípés helyszínét és időpontját. Figyeljük testünkön a csípés helyét 5-6 héten keresztül. Egy-két napon belül általában körömnyi nagyságú bőrpír szokott jelentkezni rendszerint viszketés kíséretében.

Ez jelzi, hogy megindult a szervezet védekező mechanizmusa. A foltocskák rendszerint maguktól is elmúlnak.

Mik a kullancscsípés okozta Lyme-kór jelei?

Kullancs csípés okozta Lyme kór tünetei

Kullancscsípés okozta Lyme kór tünetei

Fertőzés esetén azonban másfajta foltok is jelentkezhetnek. Néhány hét, de akár 2 hónap múltán a körkörös, ún. “kokárda foltok” már a Lyme-kór előhírnökei. Egy-két hét elteltével ugyan ezek is elmúlhatnak, de a korán beküldött vérminta szerológiai vizsgálata lehet, hogy még nem mutatja ki a fertőzöttséget (negatív a lelet). Várni kell még néhány hetet.

Egy másik tünet a “nyári influenza”:

Fáradtság, fejfájás, nyaki merevség, állkapocs fájdalom, izom vagy ízületfájdalmak, enyhe láz, nyirokcsomó-duzzanat, a szemek kivörösödése, esetleg torokgyulladás. Ez egy bonyolult tünetegyüttes. Orvosnak is fejtörést okozhat. Mindenesetre az egyik kórokozó lehet egy elfelejtett kullancscsípés is…

Ha kullancscsípés után ezeknek a tüneteknek bármelyike előfordul, tanácsos orvoshoz fordulni. Terhesség vagy szoptatás ideje alatt előforduló kullancscsípés okozta tünetek esetén azonnal forduljunk orvoshoz!

A Lyme-kór gyógyítható! A Lyme-kór korai felismerése segíti a gyorsabb javulást. Általában antibiotikumokkal kezelik.

 

Vizsgáljuk át az egész testet

Kullancscsipes, kullancs a hajlatokban

A kullancs a vékonyabb bőrrel rendelkező hajlatokat kedveli

 

A kullancs a vékonyabb bőrrel rendelkező hajlatokat kedveli, de bárhol találhatunk kullancsot a testben. Jellemző a térdhajlatokban és az ágyékon is.

A kirándulás befejeztével a legfontosabb mezítelen testünk teljes átvizsgálása. Ajánlatos egymást átvizsgálni és tusfürdővel letusolni.

Vigyázat, mert a lustább kullancsok még a levetett ruházatban is megbújhatnak, ajánlott a ruházat teljes mosása és vasalása.

 

A kullancscsípés a rovarcsípésektől eltérően teljesen fájdalommentes. Az orvostudomány is tanulhatna tőle, hogy milyen gondosan és szakszerűen választja meg a “szondázás” helyét. Nyálával érzésteleníti a bőrfelületet, majd speciálisan képzett első lábaival vág rajta rést és egyúttal lehorgonyozza magát.
Ha tetszett a kullancscsípés poszt, vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Facebook oldalunk

TESTÜNK – Betegségek, Tünetek, Diéta, Fogyás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.